24.04.2024 | 06:31
RO RU EN

News

Asistența juridică garantată de stat - un sistem în construcție

Un podcast despre asistența juridică garantată de stat, despre succesele și provocările acestui sistem care a fost total regândit și practic început a fi construit de la zero acum 13 ani, în 2008.

Simplu spus, cu riscul de a părea simplist, rolul sistemului de asistență juridică garantată de stat este de a se îngriji ca fiecare persoană, indiferent de cunoștințele pe care le deține sau de venitul pe care-l obține, are acces liber și egal la justiție. Și este mult mai complex procesul decât doar asigurarea cu avocat a persoanei care are nevoie de serviciile unuia, dar nu și le permite financiar. La fel de importantă este informarea și abilitarea juridică a persoanelor, încât toți să cunoască ce drepturi au și cum să acționeze când acestea li se încalcă. Întreg procesul este coordonat și administrat de Consiliul Național pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat și oficiile sale teritoriale. De curând, după ani buni de așteptare, unul dintre succesele Consiliului, dar și a sistemului în ansamblu este majorarea remunerației avocaților publici și a avocaților la cerere, care probabil erau printre cei mai prost plătiți profesioniști din justiție.

Invitat Victor Zaharia, preşedintele Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, expert al Institutului de Reforme Penale și conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat.

Disponibil aici.