20.04.2024 | 15:31
RO RU EN

News

Atelier de instruire "Îmbunătățirea rolului avocaților publici în sectorul justiției"

În perioada 10-12 iunie 2015 a avut loc Atelierul de instruire cu tematica “Îmbunătățirea rolului avocaților publici în sectorul justiției”.

Atelierul a fost organizat de către Clinica Juridică Universitară Bălți în parteneriat cu Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, având drept scop consolidarea rolului avocaților publici în procesul de implementare a Strategiei de reformă a sectorului justiției, instruirea avocaților publici în vederea identificării deficiențelor existente în sistemul de justiție tangențiale dreptului la apărare şi implementarea standardele de calitate în acordarea asistenţei juridice.

Sesiunile atelierului de instruire au fost moderate de către Victor ZAHARIA, preşedintele CNAJGS şi Igor CIOBANU, șeful BAA “Avocaţii Publici”.

Din echipa de formatori/raportori ai sesiunilor atelierului au făcut parte: Victor ZAHARIA, preşedintele CNAJGS, Lilian DARII, directorul executiv al CNAJGS, Igor CIOBANU, șeful BAA “Avocații Publici”, avocații publici: Ludmila SPÎNU, Stela MALANCIUC, Octavian MÎRZA, Daniela MÎRZA, Constantin PISARENCO, Mariana CRICLIVAIA, precum și coordonatori ai Oficiilor teritoriale ale CNAJGS.

Activitățile de instruire au fost realizate sub diverse metode de lucru, în baza următoarelor subiecte:
-Rolul avocaților publici și potențialul de implicare. Noi tendințe și abordări în sistemul de asistență juridică garantată de stat;
-Biroul Pilot Avocații Publici și promovarea standardelor de calitate (istoric și perspective);
-Standarde de calitate în acordarea asistenței juridice persoanelor cu dizabilități mentale;
-Principii de interacțiune a avocatului cu copiii în conflict cu legea. Rolul și necesitățile Serviciilor Publice (primare, secundare și terțiale) pentru copiii aflați în conflict cu legea. Aspecte psihologice în procesul de audiere a minorilor;
-Măsurile preventive. Accidente de muncă soldate cu decesul victimei (aspecte penale și civile);
-Principiul egalității armelor în procesul penal;
-Contribuția avocaților publici la identificarea deficiențelor în sistemul de justiție. Exigențe față de notele informative întocmite de către avocații publici;
-Interacțiunea avocaților publici cu Oficiile teritoriale ale CNAJGS și CNAJGS. Aspecte manageriale.

Atelierul de instruire s-a desfășurat în cadrul proiectului Îmbunătățirea rolului avocaților publici în sectorul justiției, finanțat din fondurile Departamentul de Stat al SUA.