20.04.2024 | 16:06
RO RU EN

News

Ateliere de instruire cu genericul "Consolidarea abilităților de interacțiune a persoanelor care lucrează cu și pentru copiii în conflict cu legea în vederea apărării eficiente a drepturilor lor și acordarea asistenței necesare"

Consiliul Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, a organizat în luna septembrie al anului curent 3 Ateliere regionale (mun. Chişinău, mun. Bălţi şi or. Cahul) cu genericul Consolidarea abilităților de interacţiune a persoanelor care lucrează cu şi pentru copiii în conflict cu legea în vederea apărării eficiente a drepturilor lor şi acordarea asistenţei necesare.

Participanţii au fost persoane din diferite domenii de activitate care interacționează cu copilul în conflict cu legea. Astfel, au participat avocaţii care acordă asistenţă juridică garantată de stat copiilor, reprezentanții Direcţiilor sectoriale din mun. Chişinău pentru protecţia drepturilor copilului, inclusiv cea municipală, psihologi şcolari şi cei care activează în cadrul Serviciilor de asistenţă psihopedagogică, consilierii de probaţiune, parajurişti, mediatori.

Agenda Atelierului a fost focusată pe sesiuni de instruire, precum:

• Justiția pentru copii. Abordări conceptuale,
• Nevoi de asistenţă şi protecţie a copiilor în conflict cu legea. Răspunsul din partea profesioniştilor şi instituţiilor implicate,
• Implicarea profesioniştilor în asigurarea drepturilor copilului la etapa de prevenţie, asistenţă în cadrul urmăririi penale, judecării cauzelor penale şi post sentinţă,
• Interacţiunea dintre specialişti în procesul de identificare, referire şi documentare a cauzelor cu implicarea copiilor în conflict cu legea.

Participanții Atelierelor au manifestat deschidere şi au fost participativi la discuţiile purtate în cadrul sesiunilor. S-a menţionat de către majoritatea participanţilor importanţa şi necesitatea organizării atelierelor mixte pentru profesionaliştii ce lucrează cu copiii.
Activitate a fost realizată în cadrul proiectului “O calitate mai bună a asistenței juridice garantate de stat prestate copiilor”, implementat de către Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova.