02.05.2024 | 18:35
RO RU EN

News

ÎN ATENȚIA AVOCAȚILOR CARE ACORDĂ ASISTENȚĂ JURIDICĂ GARANTATĂ DE STAT

La data de 01 aprilie 2018, Oficiul Teritorial Chișinău al Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat cu suportul PNUD și IRP și în parteneriat cu Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, Uniunea Avocatilor, Ministerul Justiției și Institutul National al Justiției a lansat proiectul “ Sporirea calității serviciilor de asistență juridică garantată de stat prestată beneficiarilor prin prisma optimizării sistemului informațional de evidență a datelor statistice al CNAJGS”.

Tendințele actuale din societate și politicile guvernării impun necesitatea perfecționării serviciilor de asistență juridică garantată de stat. Astfel, proiectul dat are drept scop automatizarea anumitor procese existente cum ar fi: crearea cabinetului personal al avocatului; întocmirea rapoartelor de către avocați în cadrul și prin intermediul SIA CNAJGS; ținerea registrului de evidență a acțiunilor procesuale ale avocaților în format electronic prin intermediul SIA CNAJGS; dosarul în apărare electronic.

Fiecare avocat va avea posibilitatea de a gestiona un cabinet personal în sistemul informațional de evidență a datelor statistice a CNAJGS, unde va fi stocată toată informația legată de asistența juridică garantată de stat prestată de către acesta (decizii, rapoarte, dosare în apărare etc.).

Novațiile aduse vor influența pozitiv asupra activității avocaților, astfel că timpul pe care avocații din sistemul de acordare a asisteței juridice garantate de stat îl iroseau pentru aspectele tehnice (întocmirea rapoartelor, întocmirea și păstrarea dosarelor în apărare, deplasarea către sediul OT pentru a depune rapoartele de activitate sau de a prezenta anumite acte solicitate de către OT fie în procesul de monitorizare a calității serviciilor, fie în cadrul procesului de verificare a rapoartelor), cu prioritate urmează să fie utilizat în scopul sporirii serviciilor de asistență juridică garantată de stat, contribuind la optimizarea interacțiunii OT-le ale CNAJGS cu avocații și beneficiarii de asistență juridică garantată de stat, precum şi a avocaților cu beneficiarii.

Urmare a dezvoltării în continuare a sistemului operațional de evidență a datelor statistice va crește capacitatea de lucru a întregului sistem de asistență juridică garantată de stat pe întreaga țară, inclusiv și a prestatorilor de servicii juridice. În consecință, acest fapt va produce un impact pozitiv asupra creșterii calității serviciilor de care urmează să beneficieze persoanele (solicitanții), inclusiv asupra gradului de satisfacție a acestora.

“Proiectul dat este implementat de Oficiul Teritorial Chișinău al CNAJGS în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale în cadrul Proiectului "Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare".