29.03.2024 | 15:17
RO RU EN

News

Se împlinesc 11 ani de la lansarea sistemului de asistență juridică garantată de stat

Astăzi se împlinesc 11 ani de la lansarea sistemului de asistență juridică garantată de stat.

La data de 01 iulie 2008 a intrat în vigoare Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat, care a constituit fundamentul creării unui nou sistem de asistență juridică garantată de stat în Republica Moldova.

De la adoptare şi până în prezent, au fost depuse numeroase eforturi în vederea consolidării și dezvoltării sistemului de asistență juridică garantată de stat.

În cei unsprezece ani de activitate a sistemului de asistență juridică calificată garantată de stat au beneficiat - 375156 persoane.

Pentru acordarea asistenței juridice garantate de stat sunt implicați 466 avocați care acordă asistența juridică calificată, 52 parajuriști care acordă asistență juridică primară, în acest an urmînd a fi antrenați în prestarea asistenței juridice primare încă 10 parajuriști.

De la lansare și până în prezent, activitatea sistemului a demonstrat o serie de tendinţe pozitive, însă, cu toate acestea se constată o serie de constrîngeri și deficiențe, precum ar fi unele imperfecțiuni ale cadrului legislativ care urmează a fi ajustate, extinderea categoriilor de beneficiari ai asistenței juridice garantate de stat exceptați de testul financiar. Calitatea asistenței juridice garantate de stat rămâne a fi una din prioritățile de activitate ale CNAJGS.

Cu acest prilej, mulțumim tuturor angajaților din cadrul sistemului de AJGS, membrilor CNAJGS, avocaților și para-juriștilor care acordă AJGS pentru efortul depus și tuturor partenerilor de dezvoltare ai CNAJGS, care au contribuit la instituționalizarea și consolidarea sistemului de AJGS în cei unsprezece ani de activitate.