29.03.2024 | 00:09
RO RU EN

News

Se împlinesc șapte ani de la lansarea sistemului de asistență juridică garantată de stat

Astăzi, 01 iulie 2015, se împlinesc șapte ani de la lansarea sistemului de asistență juridică garantată de stat.

Intrarea în vigoare a Legii cu privire la asistența juridică garantată de stat la 01 iulie 2008, a constituit instituționalizarea schemei de acordare a asistenței juridice garantate de stat, fiind astfel reglementate condițiile, volumul și modul de acordare a serviciilor juridice din contul mijloacelor destinate acordării unor astfel de servicii persoanelor care nu dispun de suficiente mijloace financiare pentru plata lor şi care întrunesc condiţiile stipulate în respectiva lege.

Pe parcursul a 7 ani, sistemul de asistență juridică garantată de stat a evoluat treptat.

De la lansarea sistemului și până în prezent, au beneficiat de asistență juridică calificată garantată de stat - 190309 persoane, dintre care în anul 2014 — 39477, iar în 6 luni ale anului 2015 — 19810, numărul beneficiarilor fiind în continuă creștere.

Începând cu anul 2012 asistența juridică calificată este acordată nu doar pentru cauze penale, ci și pentru cauze non-penale (contravenționale, civile și de contencios-administrativ).

În prezent, în acordarea asistenței juridice garantate de stat sunt implicați 486 avocați, care acordă asistența juridică calificată, 29 parajuriști, care acordă asistență juridică primară, precum și 3 asociații obștești cu care Oficiile teritoriale au încheiate acorduri de colaborare. Iar începând din acest an, urmează a fi pilotat un nou model de acordare a asitenței juridice primare, prin implicarea a 20 de studenți/masteranzi din cadrul facultăților de drept.

Timp de 6 ani, acordarea asisteneței juridice garantate de stat a fost asigurată de către 5 Oficii teritoriale. Urmare a lichidării Oficiului teritorial Căușeni (Bender), în cadrul sistemului activează doar 4 Oficii teritoriale: Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat.

În acest an, atât în cadrul Oficiilor teritoriale, cât și a Aparatului administrativ a avut loc o majorare a statelor de personal cu 5 unități.

Consolidarea capacității sistemului de asistenţă juridică garantată de stat este în continuare susținută de către actualii și potențialii parteneri ai CNAJGS. În particular, datorită colaborării cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova), Fundaţia “Soros-Moldova” (FSM), Institutul pentru Reforme Penale (IRP) şi reprezentanţa UNICEF-Moldova a fost posibilă atingerea obiectivelor de dezvoltare a sistemului de asistență juridică garantată de stat, așa încât beneficiarii de asistență juridică garantată de stat să aibă parte de o mai mare protecție juridică din partea statului.

De la lansare și pînă în prezent, activitatea sistemului a demonstrat o serie de tendinţe pozitive, însă, cu toate acestea se constată o serie de constrîngeri și deficiențe, precum ar fi: unele imperfecțiuni ale cadrului legislativ care urmează a fi ajustate, lipsa unui mecanism de recuperare a cheltuielilor de asistență juridică garantată de stat și de acces la bazele de date pentru verificarea capacității de plată a solicitanților. Calitatea asistenței juridice garantate de stat rămâne a fi una din prioritățile de activitate ale CNAJGS.