29.03.2024 | 10:08
RO RU EN

Новости

CNAJGS în parteneriat cu reprezentanța UNICEF în Moldova va implementa proiectul "O calitate mai bună a serviciilor de asistență juridică garantată de stat prestate copiilor în contact cu legea"

CNAJGS în parteneriat cu reprezentanța UNICEF în Moldova va implementa proiectul “O calitate mai bună a serviciilor de asistență juridică garantată de stat prestate copiilor în contact cu legea” pentru o perioadă de 15 luni, începând cu 01 octombrie 2014. Proiectul dat și-a propus ca scop de a asigura calitatea asistenţei juridice garantate de stat prestate copiilor în contact cu legea prin elaborarea standardelor de calitate şi implementarea mecanismului de monitorizare externă a calităţii serviciilor date. Proiectul are la bază implementarea a 5 obiective cu o serie de acțiuni propuse pentru atingerea rezultatelor scontate. (vezi Fișa proiectului).

Pe durata proiectului, CNAJGS va testa mecanismul de monitorizare externă a calității asistenței juridice garantate de stat prestate de către avocați, inclusiv pe cauzele cu implicarea copiilor în conflict cu legea, victime ale infracțiunilor și martori ai infracțiunilor.

Totodată, modificarea operată la Legea nr. 198 din 26.07.2007 cu privire la asistența juridică garantată de stat în luna august 2013, stabilește că serviciile date sunt prestate și copiilor victime ale infracțiunilor. În acest context, activitățile proiectului urmăresc să dezvolte abilitățile profesionale ale avocaților în vederea prestării asistenței juridice garantate de stat copiilor victime și martori ai infracțiunilor, inclusiv consolidarea abilităților de interacțiune ale avocaților cu alți reprezentanți care lucrează cu și pentru copii.

Scopul și obiectivele proiectului au fost stabilite în corespundere cu cele statuate în actele internaționale, precum și obiective propuse spre realizare prin Strategia pentru Reforma Justiției (în continuare SRSJ). Astfel, conform Principiilor și liniilor directoare ale ONU privind accesul la asistență juridică garantată de stat în sistemele de justiție penală, asistența juridică garantată de stat prestată copiilor trebuie să fie prioritară, în interesul superior al copilului și accesibilă, adecvat vârstei, multidisciplinară, efectivă și receptivă necesităților legale și sociale ale copiilor (Principiul 11).

Totodată, asigurarea calității serviciilor prestate copiilor este unul dintre obiectivele reflectate în SRSJ fiind și un subiect important pe Agenda CNAJGS. În același timp, SRSJ stabilește angajamentul de elaborare a standardelor de calitate pentru serviciile prestate de către reprezentanții profesiilor din sistemul judiciar.


Fisa_proiect_UNICEF.docx