01.05.2024 | 21:37
RO RU EN

Новости

Se împlinesc 8 ani de la lansarea sistemului de asistență juridică garantată de stat

Astăzi se împlinesc 8 ani de la lansarea sistemului de asistență juridică garantată de stat.

La data de 01 iulie 2008 a intrat în vigoare Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat, care a constituit fundamentul creării unui nou sistem de asistență juridică garantată de stat în Republica Moldova.

De la adoptare şi până în prezent au fost depuse numeroase eforturi în vederea consolidării și dezvoltării sistemului de asistență juridică garantată de stat.

În cei opt ani de activitate a sistemului, de asistență juridică calificată garantată de stat au beneficiat - 245557 persoane.

În prezent, pentru acordarea asistenței juridice garantate de stat sunt implicați 473 avocați care acordă asistența juridică calificată, 32 parajuriști care acordă asistență juridică primară, în acest an urmînd a fi antrenați în prestarea asistenței juridice primare încă 10 parajuriști. De asemenea, a fost lărgit spectrul de subiecți care acordă asistență juridică primară prin implicarea studenților/masteranzilor facultăților de drept.

Prin modificările operate la Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat, a fost permis accesul Oficiilor teritoriale ale CNAJGS la bazele de date necesare pentru verificarea capacității de plată a solicitanților de asistență juridică garantată de stat și instituirea mecanismului de recuperare a cheltuielilor.

Acordarea asisteneței juridice garantate este asigurată de către 4 Oficii teritoriale: Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat.

Consolidarea capacității sistemului de asistenţă juridică garantată de stat este în continuare susținută de către actualii și potențialii parteneri ai CNAJGS. În particular, datorită colaborării cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova), Fundaţia “Soros-Moldova” (FSM), Institutul pentru Reforme Penale (IRP) şi reprezentanţa UNICEF-Moldova a fost posibilă atingerea obiectivelor de dezvoltare a sistemului de asistență juridică garantată de stat, așa încât beneficiarii de asistență juridică garantată de stat să aibă parte de o mai mare protecție juridică din partea statului.

De la lansare și până în prezent, activitatea sistemului a demonstrat o serie de tendinţe pozitive, însă, cu toate acestea se constată o serie de constrîngeri și deficiențe, precum ar fi unele imperfecțiuni ale cadrului legislativ care urmează a fi ajustate, extinderea categoriilor de beneficiari ai asistenței juridice garantate de stat exceptați de testul financiar. Calitatea asistenței juridice garantate de stat rămâne a fi una din prioritățile de activitate ale CNAJGS.