19.04.2024 | 21:02
RO RU EN

Noutăți

Activitățile de instruire și asistenţă metodică continuă a avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat realizate de către CNAJGS în anul 2014 şi perspective pentru anul 2015

Al doilea an consecutiv CNAJGS a inițiat desfășurarea sesiunilor de instruire inițială şi continuă pentru avocații care acordă asistență juridică garantată de stat. Astfel, la instruirea inițială au participat 50 de avocați care au fost selectați pentru acordarea asistenţei juridice garantate de stat în anul 2014. Cursul a fost compus din 2 Module cu tematica: “Asistența juridică garantată de stat” și “Interacțiunea cu beneficiarul de asistență juridică garantată de stat”, fiecare avocat acumulând a câte 16 ore de instruire inițială.

În cadrul cursurilor de instruire continuă au participat aproximativ 220 avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat în circumscripția Oficiului teritorial Chișinău al CNAJGS, aproximativ 60 avocați - circumscripția Oficiului teritorial Bălți, aproximativ 20 avocați - circumscripția Oficiului teritorial Cahul, aproximativ 19 avocați - circumscripția Oficiului teritorial Comrat, aproximativ 15 avocați - circumscripția Oficiului teritorial Bender (Căușeni). Avocații au participat la fiecare din cele 3 Module ale cursului, cu următoarele tematici:

  1. Modulul I – Interacțiunea cu beneficiarul de AJGS. Analiza materialelor și documentelor asupra cauzei. Consultarea beneficiarului;
  2. Modulul II – Sistemul de asistență juridică garantată de stat;
  3. Modulul III/A – Standarde profesionale în activitatea avocaţilor care acordă asistenţă juridică garantată de stat la etapa iniţială a urmăririi penale;
  4. Modulul III/B - Standarde profesionale în activitatea avocaţilor care acordă asistenţă juridică garantată de stat la etapa aplicării măsurilor preventive și contestarea acestora.

CNAJGS asigură instruirea inițială și continuă, inclusiv prin intermediul INJ. În acest sens, în luna februarie-aprilie 2014 au fost organizate seminare de instruire a avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat în circumscripția OT Bălți și Cahul cu urumătoarele tematici: “Standarde profesionale în activitatea avocaţilor care acordă asistenţă juridică garantată de stat la etapa iniţială a urmăririi penale” și “Acordarea asistenţei juridice garantate de stat în cauzele care implică copii”. Astfel, în urma desfăşurării a 3 sesiuni de instruire în mun. Bălți, 72 de avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat în raza OT Bălți au acumulat a câte 8 ore de instruire continuă, iar la cele 2 sesiuni de instruire din or. Cahul au participat 28 de avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat, acumulând la fel câte 8 ore de instruire continuă.

Totodată, în anul 2014 avocații care acordă asistenţă juridică garantată de stat au beneficiat de instruiri organizate în colaborare cu partenerii de dezvoltare ai CNAJGS. Astfel, Programul Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene “Consolidarea capacităţii avocaţilor şi activiştilor în domeniul drepturilor omului pentru aplicarea pe plan naţional a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi a Cartei Sociale Europene (Revizuite)” a inițiat cursuri de instruire cu următoarele tematici: “Discriminarea în câmpul muncii – aspecte teoretice și practice” (la care au participat 2 avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat), “Discriminarea pe criteriu de sex/gen, vârstă în domeniul muncii” (la care au participat 11 avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat), precum și “Discriminarea pe criteriu de dezabilitate – aspecte teoretice și practice” (la care au participat 40 avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat în circumscripția Oficiului teritorial Bălți).

Totodată, avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat au participat la seminare de instruire în cadrul INJ, după cum urmează:

  1. “Protejarea categoriilor vulnerabile de justițiabili în cadrul procesului penal. Provocările investigarea infracţiunilor de trafic de fiinţe umane. Cooperarea internaţională bune practici şi standarde referitoare la comisia rogatorie” - 14 avocați;
  2. “Standardele si procedurile justitiei pentru minori, abilitatile si cunostintele specifice pentru lucrul cu minorii” – 16 avocați,
  3. “Consolidarea abilitatilor practice in vederea asigurarii respectarii dreptului la un proces echitabil” – 13 avocați.

Fundația Soros-Moldova, la fel unul dintre partenerii CNAJGS, a inițiat organizarea unui curs de instruire cu tematica “Asigurarea respectării standardelor europene în procesul de aplicare a arestului–tehnici de argumentare” la care au participat în total 34 avocați care acordă asistenţă juridică garantată de stat în diverse circumscripții ale Oficiilor teritoriale ale CNAJGS.

De asemenea, 7 avocați din lista specializată care acordă asistenţă juridică solicitanţilor de azil, refugiaţilor, beneficiarilor de protecţie umanitară, apatrizilor şi solicitanţilor de apatrid au participat la activitățile de instruire planificate de către partenerul de dezvoltare al CNAJGS, UNHCR.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova a organizat un seminar cu tematica “Investigarea cazurilor de tortură și rele tratamente comise asupra persoanelor cu dizabilități mentale” , la care au participat 15 avocați.

În total, toți cei aproximativ 490 avocaţi care acordă asistenţă juridică garantată de stat au participat la instruiri organizate de către CNAJGS, precum și de către CNAJGS în colaborare cu partenerii de dezvoltare, acumulând minim câte 8 h de instruire continuă și maxim 32 h.

În anul 2015, CNAJGS are planificată desfășurarea cursului de instruire inițială și continuă a avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat, inclusiv prin intermediul INJ.

De asemenea, în cadrul proiectului “O calitate mai bună a asistenței juridice garantate de stat prestate copiilor” implementat de către CNAJGS, în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF în Moldova, vor fi organizate o serie de instruiri cu privire la acordarea asistenței juridice garantate de stat copiilor martori și victime ai infracțiunilor, precum și 3 ateliere privind reprezentarea intereselor copiilor în conflict cu legea, la care vor participa avocați și alte persoane care lucrează cu și pentru copiii.

Pentru a asigura necesităţile de instruire iniţială şi continuă ale avocaţilor CNAJGS a considerat oportun de a consulta opinia avocaţilor, a membrilor CNAJGS, a angajaţilor aparatului administrativ al CNAJGS şi ale oficiilor teritoriale referitor la instruirea iniţială şi continuă a avocaţilor care acordă asistenţă juridică garantată de stat, aşa încât Consiliul să poate demonstra o abordare ulterioară coerentă în domeniu. Rezultatele consultaţiilor şi cercetărilor în domeniul instruirilor se reflectă în Raportul cu privire la instruirea avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat care poate fi accesat pe site-ul CNAJGS www.cnajgs.md Rubrica “Informaţie utilă”, “Rapoarte, publicaţii, cercetări”.

                     Asistenţa metodică continuă a avocaților autorizați să acorde asistenţă juridică
                                                garantată de stat

De către CNAJGS, în octombrie 2014 au fost contractați 2 experți pentru elaborarea unui ghid metodologic pentru avocaţii care acordă asistenţă juridică garantată de stat pe cauzele unde sunt implicaţi copiii, cu tematica “Reprezentarea copiilor victime şi martori ale infracţiunilor”. Ghidul urmează a fi publicat în 250 exemplare și repartizat în anul 2015, inclusiv avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat.

De asemenea, în cadrul proiectului “O calitate mai bună a asistenței juridice garantate de stat prestate copiilor” implementat de către CNAJGS, în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF în Moldova, au fost elaborate Standardele de calitate pe cauzele cu implicarea copiilor în conflict cu legea, copiilor martori ai infracțiunilor precum și copiilor victime ai infracțiunilor, ce urmează a fi printate și distribuite în anul 2015.