29.03.2024 | 01:28
RO RU EN

Noutăți

Aprobarea Raportului de activitate în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat pentru anul 2021

Asigurarea accesului liber la justiţie constituie un principiu de bază al statului de drept şi o condiţie obligatorie ce rezultă din actele internaţionale la care Republica Moldova este parte. La rândul ei, asistenţa juridică efectivă constituie un element de bază al accesului la justiţie şi statul are obligaţia de a garanta asistenţa juridică persoanelor care nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru a plăti serviciile juridice.

Pe parcursul anului 2021, au fost înregistrate în total 61 354 de cazuri de acordare a asistenței juridice garantată de stat, ceea ce constituie cu 4 570 cazuri mai mult decât în anul 2020.

Din numărul total de 61 354 cazuri, 47 990 au constituit cazuri de acordare a asistenței juridice calificate și 13 364 au constituit cazuri de acordare a asistenței juridice primare. Astfel, ponderea asistenței juridice calificate este de 78 % din întregul volum, iar asistenței juridice primare îi revine 22 %.

Asistența juridică calificată continuă să fie acordată de către avocați licențiați. Asistența juridică primară este acordată de către rețeaua de para-juriști comunitari în localitățile în care locuiesc și cele învecinate și de către avocații publici în cadrul celor patru Oficii teritoriale ale CNAJGS din Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat.

Din punct de vedere al repartizării volumului de asistență acordate între Oficiile teritoriale, cea mai mare pondere a volumului de asistență juridică acordată, de circa 56 %, tradițional a fost înregistrată la Oficiul teritorial Chișinău al CNAJGS. Aceasta este determinat de faptul că, acest Oficiu are cea mai mare jurisdicție teritorială.

Pentru acordarea asistenței juridice calificate au fost implicaţi 485 avocaţi care acordă asistenţă juridică calificată garantată de stat, dintre care 12 avocaţi publici; 39 avocaţi specializaţi în cauzele cu implicarea copiilor; 12 avocați specializaţi în acordarea asistenţei juridice calificate pe cauze de azil; 11 avocaţi specializaţi în acordarea asistenței juridice calificate persoanelor cu dezabilități intelectuale și psiho-sociale şi 18 avocați specializați în acordarea asistenţei juridice calificate victimelor infracțiunilor.

Raportul poate fi vizualizat aici.