29.03.2024 | 11:43
RO RU EN

Noutăți

Conferința regională în domeniul azilului

În perioada 30-31 octombrie 2017, la Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa regională, unde avocaţii din 13 ţări au făcut schimb de experienţă în domeniul azilului.

Cei peste 50 de participanţi la eveniment au discutat despre bunele practici în ceea ce priveşte asigurarea cu asistenţă legală juridică refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, în special în faza judiciară.

Conferința regională de la Chișinău a fost un bun prilej de a împărtăși experiența Republicii Moldova, dar și de a afla care este starea de lucruri în acest domeniu, în alte state. Acest schimb de informații a fost unul foarte bun, întrucât reprezentanții țărilor participante sunt interesați să-și îmbunătățească mecanismul de acordare a asistenței refugiaților și solicitanților de azil.

După cum a menţionat Șeful Biroului Național al Agenției ONU pentru Refugiați, Traian Țurcanu “ În cazul Republicii Moldova avem un exemplu de succes, prin intermediul Consiliului Național de Asistență Juridică Garantată de Stat, cu o experiență de 10 ani, care oferă gratuit asistență solicitanților de azil și persoanele apatride. Reușita reiese și din faptul că există în jur de 12 avocați care sunt specializați pe cauze de azil, cu o înaltă calificare, avocați care au primit instruire și pe linia Biroului European de Sprijin pentru Azil, o instituție a Uniunii Europene, care oferă și instruire noilor avocați sau juriștilor care au tangențe cu domeniul azilului”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului regional “Iniţiativa calităţii în Sistemele de azil în Europa de Est şi Caucazul de Sud”, implementat de UNHCR.