24.12.2024 | 04:29
RO RU EN

Noutăți

Parajuristul din Căușeni a schimbat viața a doi copii rămași orfani

Acum o lună, la IMPS Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, D. V. a născut prin cezariană un băiețel. Din cauză că nu avea suma de 2000 de lei, cerută de medic, ea a fost externată peste numai patru zile, fără a-i fi înlăturate ațele de pe rană. A mers înapoi la Căușeni, sperând să primească tratamentul necesar, dar aici a fost programată abia peste o lună. La scurt timp însă, femeia a decedat, lăsând în urmă doi copii, o fetiță de trei ani și un băiețel de numai două săptămâni.

Cazul celor doi copii orfani ajunge la parajuristul comunitar

După decesul femeii, parajuristul, Lilia Iavorschi, care activează în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din Căușeni, a fost contactată de polițistul de sector pentru a merge la fața locului și a face o anchetă socială, în vizor fiind doi copii minori. Băiețelul de numai două săptămâni trebuia plasat urgent în spital. Cu micuțul în brațe, parajuristul se deplasează la spitalul raional Căușeni, unde se ciocnește de împotrivirea medicilor. Aceștia refuză să-și asume vreo responsabilitate în acest caz. Dar la insistențele parajuristului, copilul este internat în secția pediatrie. Fetița, în tot acest timp, rămâne în grija concubinului mamei, care din cauză că nu figura în niciun document ca fiind tatăl celor doi copii, nu poate pretinde la aceștia.

În doar patru ore a fost găsită familia extinsă

Căutarea rudelor, care vor adopta cei doi copii, a fost următorul pas important în acest caz. “Scopul nostru era să găsim urgent familia extinsă, dar nu să-i plasăm în centru”, spune Lilia. În cazul în care, timp de 24 de ore, nu se găsea familia, băiețelul trebuia dus la Centrul municipal de plasament și reabilitare pentru copii de vârstă fragedă, iar fetița primea statut de adopție. În timp ce căuta familia extinsă, parajuristul apelează la asociația de mămici, unde obține contactele verișoarei femeii decedate, care locuiește în Chișinău. Lilia îi explică rudei situația celor doi copii, după care aceasta vine la Căușeni, hotărâtă să ia minorii în grija sa.

Perfectarea documentelor pentru adopție

Parajuristul acordă viitorului părinte o consultație juridică, explicându-i procedura de adopție și pașii pe care trebuie să-i urmeze. În următoarele zile, Lilia întocmește Dispoziția Autorității Tutelare Locale, prin care copiii se plasează de urgență în familia extinsă până la instituirea tutelei. Între timp îi oferă suport în perfectarea tuturor actelor necesare și îi pune la dispoziție un pachet - model de documente, necesar pentru obținerea tutelei. Acum, copiii vor avea o nouă familie. Direacția Asistență Socială trebuie să verifice periodic dacă minorii se dezvoltă și cresc sănătos în noul mediu.

Chiar dacă are o experiență de numai două luni în calitate de parajurist comunitar, Lilia a reușit să soluționeze acest caz într-o perioadă foarte scurtă. Iar de la începutul lunii decembrie 2016, mai muncește la alte patru cazuri. Lilia crede că o mare parte din problemele existente ar putea fi soluționate, dacă nu ar fi ignoranța oamenilor și lipsa de informare.

;