23.11.2024 | 09:40
RO RU EN

Noutăți

REȚEAU DE PARAJURIȘTI COMUNITARI SE EXTINDE PENTRU ZONELE URBANE

Tot mai mulți cetățeni vor beneficia de asistență juridică garantată de stat, odată cu extinderea rețelei de parajurişti. Din această toamnă, rețeaua a ajuns la 50 de parajurişti, care activează în diverse regiuni din țară - din s. Slobozia Mare, (r-nul Cahul) până în s. Balasinești (r-nul Briceni) din s. Copceac (r-nul Ștefan-Vodă) până în s. Măcărești (r-nul Ungheni).

Instituționalizarea rețelei de parajuriști comunitari a avut loc în cadrul realizării Planului de acţiuni pentru implementarea a SRSJ 2011-2016. Reţeaua de parajurişti a fost extinsă anual. Drept rezultat, în 2016 înregistrăm un număr de 42 de parajuriști care acordă asistenţă juridică primară în circa 50 de localități rurale și urbane din țară.

Contractarea parajuriştilor de către Oficiile Teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat a fost posibilă din 1 aprilie 2013, urmare a aprobării de către CNAJGS a cuantumului remunerării pentru serviciile de asistenţă juridică primară prestate de parajurişti. Astfel a avut loc trecerea la finanţare parţială din contul statului a 15 parajurişti. Numărul parajuriștilor care activează la moment, face dovada unei tendințe pozitive de extindere anuală a rețelei. În 2014 numărul parajuriștilor a crescut până la 20, ulterior în 2015 a ajuns la 32 și în anul 2016, 42 de parajuriști acordă asistență juridică primară în comunități.

În temeiul Planului de acţiuni pentru implementarea a SRSJ 2011-2016, începând cu anul 2016 a fost realizată instituţionalizarea sistemului de asistenţă juridică primară și pentru localităţile urbane, prin urmare locuitorii unor orașe precum Căușeni, Vulcănești, Ceadâr-Lunga, Leova etc. pot beneficia de asistența juridică primară furnizată de parajurist.

Fundația Soros – Moldova a avut o contribuție substanțială la dezvoltarea rețelei de parajuriști din Moldova. În luna iulie a anului curent Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu CNAJGS a desfășurat instruirea inițială a parajuriștilor, urmată de Programul de instruire pentru parajuriști în domeniul drepturilor omului și nediscriminării de care au beneficiat 37 de parajuriști. În perioada 18-21 noiembrie parajuriștii au participat la Programul de instruire continuă pentru parajuriști. Elemente de drept civil. Recomandări practice privind acordarea asistenței juridice primare organizat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu CNAJGS.

Începând cu anul 2017, cheltuielile ce vizează remunerarea și dotarea parajuriștilor urmează a fi suportate exclusiv din resurse bugetare, anterior nealocate. În acest context CNAJGS a înaintat o serie de demersuri către Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției privind alocarea resurselor bugetare suplimentare în vederea susținerii activității parajuriștilor.

În 2016, 60% din volumul de asistență juridică primară a fost acordată de către parajuriști, în timp ce numărul beneficiarilor în 2015 a crescut cu 32% în raport cu 2014 și cu 164% în comparație cu anul 2013. Volumul în creștere de asistenţă juridică acordată de către parajuriști denotă eficiența și importanța acestora.

Lista parajuriștilor, repartizarea lor geografică, precum și altă informație privitor la rețeua de parajuriști din Moldova poate fi vizualizată accesând pagina http://parajurist.md/rom/despre-noi/.