28.03.2024 | 14:30
RO RU EN

Noutăți

Seminar cu genericul "Experiența Estoniei şi bunele practici privind aplicare a acquis-ului comunitar european privind standardele de calitate ale avocatului în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat"

În perioada 19-20 mai 2016, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, a organizat în cadrul Institutului Național al Justiției seminarul cu genericul “Experiența Estoniei şi bunele practici privind aplicare a acquis-ului comunitar european privind standardele de calitate ale avocatului în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat”.

Seminarul a avut drept scop împărtășirea experienței și bunelor practici din activitatea avocaților din Estonia în procesul de acordarea a asitenței juridice garantate de stat, fiind dedicat avocaților publici și avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat la cerere.

Cuvânt de salut la deschiderea evenimentului au avut Dl. Lilian DARII, Director executiv, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, Dl. Mihail LUPU, membru al Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova, avocat și Dna. Diana SCOBIOALĂ, Director, Institutul Național al Justiției, care au salutat inițiativa unui schimb de experiență privind activitatea avocaților, menționând că împărțășirea și prealuarea de bune practici sunt întotdeauna binevenite pentru dezvoltarea și perfecționarea oricărui sistem.

Instruirea a fost asigurată de către 2 experți din Estonia, Dl. Jaanus Tehver, Vice Preşedinte al Uniunii Avocaţilor din Estonia, avocat și Dna Siret Saks, avocat.

În cadrul sesiunilor de instruire au fost abordate subiecte precum:

  • Standarde minime internaționale privind asistența juridică garantată de stat;
  • Standarde profesionale ale avocaților – internaționale, precum şi din perspectiva Estoniei;
  • Asigurarea calității asistenței juridice garantate de stat în Estonia;
  • Acordarea asistenței juridice garantate de stat persoanelor vulnerabile: standarde profesionale (internaționale, precum şi din perspectiva Estoniei);
  • Asistența holistică, litigarea strategică şi activitățile pro-bono ale avocaților: experiența Estoniei;
  • Asistența juridică garantată de stat în acțiune: cum lucrează sistemul din punct de vedere al avocaților;
  • Bune practici şi capcane ale asistenței juridice garantate de stat în Estonia.

Activitatea a fost realizată de către Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat în colaborare cu Institutul Național al Justiției în cadrul proiectului “Introducerea și transferul bunelor practici ale Estoniei în domeniul asistenței juridice garantate de stat către Republica Moldova”, implementat de Uniunea Barourilor din Estonia, cu susținerea Ministerului de Externe al Estoniei.

; ;