03.05.2024 | 15:10
RO RU EN

Noutăți

Sumar al Raportului de activitate în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat pentru anul 2015

Evaluând rezultatele obţinute, determinând tendințele pozitive, perspectivele și provocările în sistemul de asistență juridică garantată de stat, a fost întocmit Raportul de activitate în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat pentru anul 2015, aprobat prin Hotărârea CNAJGS nr. 1 din 04 februarie 2016.

Retrospectiva anului 2015 relevă faptul că pe parcursul anului 2015, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) s-a întrunit în 9 ședințe ordinare, a adoptat 47 hotărâri întru asigurarea funcționalității sistemului de AJGS.

De asemenea, se constată numărul în creștere al beneficiarilor de asistență juridică garantată de stat. Astfel, de asistență juridică garantată de stat au beneficiat 53 762 de persoane, dintre care 43 949 beneficiari ai asistenței juridice calificate (în 39 350 cazuri a fost acordată asistența juridică ordinară, dintre care 36 109 au constituit cauze penale şi 3 241 cauze non-penale, iar în 4 599 cazuri a fost acordată asistenţa juridică de urgenţă, în caz de reţinere în cauze penale sau contravenționale) și 9 813 beneficiari ai asistenței juridice primare. Totodată, din numărul total de beneficiari ai asistenței juridice calificate, 2 473 au fost minori și 5 031 femei.

Pentru acordarea asistenței juridice calificate au fost implicaţi 507 avocaţi care acordă asistenţă juridică calificată garantată de stat, dintre care 16 avocaţi publici, 32 avocaţi specializaţi în cauzele cu implicarea copiilor, 8 avocați specializaţi în acordarea asistenţei juridice calificate solicitanţilor de azil, refugiaților, beneficiarilor de protecţie umanitară, apatrizilor şi solicitanţilor de apatrid, 12 avocaţi specializaţi în acordarea asistenței juridice calificate persoanelor cu dezabilități mintale şi 15 avocați specializați în acordarea asistenţei juridice calificate victimelor infracțiunilor. Asistența juridică primară a fost acordată de 32 de parajurişti, 37 de studenți ai facultăților de drept și 16 avocați publici.

Prioritățile majore ale sistemului de asistență juridică garantată de stat în anul 2015, au fost axate pe asigurarea calității asistenței juridice garantate de stat, accentul fiind pus pe instruirea profesională continuă, elaborarea și distribuirea ghidurilor metodologice și profesionale pentru avocați și parajuriști, precum și pe monitorizarea calității asistenței juridice calificate conform unui nou mecanism de monitorizare elaborat și aprobat de CNAJGS, pus în aplicare și testat în anul 2015, în cadrul proiectului “O calitate mai bună a asistenței juridice garantate de stat prestate copiilor”, implementat cu suportul UNICEF-Moldova.

De asemenea, prioritățile sistemului de ajgs au fost orientatate pe abilitarea juridică a populației prin acordarea asistenţei juridice primare prin resurse comunitare (parajuriști, studenți ai facultăților de drept, asociații obștești specializate în acordarea asistenței juridice). Pe parcursul anului 2015, a fost pilotat un model reaplicabil de acordare a asistenței juridice primare și asigurarea accesului la informații prin implicarea studenţilor de la facultăţiile de drept din universitățile acreditate din Republica Moldova, în cadrul proiectului “Abilitarea juridică prin acordarea asistenţei juridice primare prin resurse comunitare”, implementat de către IRP în parteneriat cu CNAJGS, cu suportul financiar al Misiunii OSCE în Moldova.

În vederea consolidării și dezvoltării sistemului de asistență juridică garantată de stat, pentru anul 2016, obiectivele strategice ale CNAJGS constituie: Consolidarea capacității CNAJGS şi a Oficiilor teritoriale ale CNAJGS de organizare şi administrare a procesului de acordare a asistenței juridice garantate de stat, diversificarea spectrului de servicii de AJGS, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de AJGS, asigurarea transparenţei de funcţionare a sistemului de acordare a AJGS şi a accesului la informaţie cu caracter juridic şi consolidarea parteneriatelor.

Raportul de activitate în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat pentru anul 2015 poate fi vizualizat, accesând următorul link: http://www.cnajgs.md/uploads/asset/file/ro/937/2.1._Raportul_de_activitate_al_CNAJGS_2015.pdf