23.12.2024 | 14:52
RO RU EN

Noutăți

Violenţa în familie, ca domeniu de instruire pentru avocaţii care acordă asistență juridică garantată de stat

La 27 ianuarie, in cadrul Institutului Naţional al Justiţiei a avut loc o şedinţă de lucru comună a unui grup de parteneri cointeresaţi în colaborarea cu Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (în continuare CNAJGS), în special în domeniul instruirii continue a avocaţilor care acordă asistenţă juridică garantată de stat victimelor violenţei în familie. Astfel, instruirea continuă ar urma să se desfășoare în parteneriat cu Institutul Național al Justiției.

La ședință au participat: Olga Rabei, consultant în cadrul Aparatului administrativ al CNAJGS şi Sergiu Chiruţa, coordonatorul Oficiului Teritorial Chişinău al CNAJGS, Angelina Zaporojan-Pirgari şi Eleonora Grosu, Director şi, respectiv, coordonator de proiect la Centrului de Drept al Femeilor, Otilia Bologan-Vieru, consultant juridic, şi Maria Gratschew, manager de program antitrafic şi egalitate de gen, ambele de la Misiunea OSCE în Moldova, şi Daniela Misail-Nichitin, Directorul Centrului Internaţional “La Strada”. Din partea Institutului Naţional al Justiţiei la discuţii au luat parte Mariana Pitic, Director executiv interimar, Veaceslav Didâc, director executiv adjunct, Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continua, şi Eugen Rusu, consultant în Secţia didactico-metodică şi cercetări.

Olga Rabei a punctat ca pentru organizarea instruirilor pentru avocații care acordă asistență juridică garantată de stat se opteaza pentru formarea de grupuri mixte, cu participarea judecătorilor și procurorilor, acestea dovedindu-se a fi mai benefice, fapt susținut de către toți cei prezenți.

Angelina-Zaporojan Prodan s-a arătat interesată de o colaborare coordonată cu partenerii prezenţi, menţionând că CDF a instruit în domeniul dat poliţişti, procurori şi judecători, iar acum este gata să se includă şi la consolidarea capacităţii avocaţilor implicaţi în cazuri de apărare a drepturilor victimelor violenţei în familie, inclusiv cu pregătirea unui curriculum la temă.

Şi Daniela Misail-Nichitin a informat prezenţa că Centrul Internaţional “La Strada” a programat pentru anul curent un curs de instruire, în colaborare cu INJ, a procurorilor şi judecătorilor privind investigarea cauzelor de abuz online a copiilor:“Am putea să coordonăm aceste instruiri împreună cu Centrul de Drept al Femeilor. "La Strada” oferă asistenţă victimelor violenţei în familie. Organizăm campanii de sensibilizare. Anul trecut, cu suportul Misiunii OSCE, am desfăşurat un studiu privind accesul victimelor violenţei în familie la servicii de asistenţă juridică. Am constatat un şir de lacune la capitolul cum percep victimele violenţei în familie serviciile de care beneficiază. Ca rezultat, vrem să susţinem un program de instruire a judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor. Urmează să discutăm pentru o cooperare mai largă cu instituţiile antrenate în domeniu. Suntem gata să contribuim şi cu expertiza specialiştilor noştri".

Reprezentanţii OSCE de asemenea s-au arătat disponibili de a susţine şi în anul curent, inclusiv financiar, instruirea avocaţilor, judecătorilor şi procurorilor în domeniul combaterii violenţei în familie.

În urma discuţiilor, a fost stabilită o agendă de lucru cu partenerii prezenţi, urmând ca în viitorul apropiat să fie concretizate tematicile, programul de instruire şi contribuţia fiecăruia dintre cei prezenţi la întrunire.

Ecaterina Popa, referindu-se la instruirile ce urmează a fi organizate pentru avocații care acordă asistență juridică garantată de stat, programate pentru anul curent în domeniul justiţiei juvenile, a stabilit cu reprezentanţii OSCE o posibilă susţinere şi în cazul dat.